50

VVV - FC Emmen

50 jaar De Koel. Een feestelijk moment in de historie van VVV-Venlo. In de aanloop naar de wedstrijd wordt een mooi nieuw lied uitgebracht. En op de achtergrond is een supportersgroep druk bezig met een prachtig spandoek. Voor de wedstrijd is het al gezellig druk bij het supporterscafe (dat belooft wat voor na de wedstrijd). In het stadion aangekomen puilt het uit op O3. Geen zin om door de drukte ons normale plekje te bereiken, gaan we tijdelijk op O4 staan. Voor aanvang van de wedstrijd wordt het nieuwe liedje ‘live’ geplaybacked. Klinkt goed, en voor wie het wellicht gemist; mooie subtiele hint aan het einde van het lied (‘laot maar lekker gaon….’). Op zuid zijn enkele supporters druk bezig met de laatste voorbereidingen aan het doek dat vandaag gehesen gaat worden. De spelers komen het veld op en een 100 meter lang doek gaat omhoog met de tekst ‘van de majjem, door ’t Greunveld, wies De Koel’. Een tekst komende uit Zoe Maar Veur de Yen. Prachtig doek, waar de nodige uren ingestoken is door de makers.

De wedstrijd kan beginnen. Tegenstander is de koploper in de KKD; FC Emmen. We zijn amper bezig, of de bal ligt al op de stip voor Delano. We kennen de krachtsverhoudingen, en de angst bekruipt me dat de wedstrijd hier al naar de klote is. Delano springt wat op en neer in de goal om de tegenstander uit zijn concentratie te halen. Het lijkt te helpen, want wat volgt is een onbesuisd schot dat door de Venlose doelman nagekeken wordt tot in het uitvak. 0-0. De wedstrijd kan beginnen…. En wat voor een. VVV en FC Emmen schotelen het publiek een uiterst vermakelijke eerste helft voor. gescoord wordt er niet, maar beide teams hadden daar toch wel de mogelijkheden voor. Net naast, de buitenkant van de paal en reddingen van beide keepers stonden doelpunten in de weg. Een snel genomen vrije trap van VVV lijkt tot succes te lijken. De (in mijn ogen slecht fluitende Perez), laat het echter niet gebeuren, en fluit zo het voordeel van VVV terug op het moment dat Schroijen de bal over de doelman in het doel legt. De eerste 45 minuten vliegen voorbij op deze manier. Zoals gezegd staan we niet zover af van de plek waar we normaal staan. Een metertje of 10/15 naar links is de sfeer en beleving stukken anders. waar het midden van O3 druk bezig is, is de steun vanaf deze tribune mondjesmaat. In de rust verplaatsen we ons dan eens even naar O2. Daar is het iets beter, zeker als je bedenkt dat de wedstrijd in de tweede helft toch niet meer zo enerverend is als de eerste 45 minuten. Volgende keer toch maar weer op O3, alleen al voor de andere beleving van de wedstrijd.

In de rust is er dan natuurlijk nog het afscheid van El Capitano Danny Post. 8,5 jaar strijder voor onze club, dat wordt hem door de achterban duidelijk in dank afgenomen. Prachtig.

De tweede helft wordt een ander verhaal. De koploper gaat nadrukkelijker op zoek naar de voorsprong, VVV lijkt flink wat krachten verspeeld te hebben en er vallen steeds vaker gaatjes in het verdedigend blok van de Venlonaren. De meeste mogelijkheden komen uit bij de nummer 14 van de koploper. Dat dit nummer weinig met de legendarische Johan Cruijff te maken heeft wordt snel duidelijk, want diverse kansen zijn niet besteed aan deze speler. VVV ontsnapt dus al een paar keer, voordat een lange bal van achteruit half gekopt wordt door Sem Dirks. De bal valt recht voor de voeten van een Emmenaar, die alleen voor Delano van Crooij de hoek maar uit hoeft te zoeken. 0-1. Het lukt VVV al een tijdje niet meer om enige druk op het doel van de tegenstander te brengen. Maar Emmen weet zijn voorsprong ook niet te verdubbelen, en zich zo in veilige haven te schieten. Er blijft dus nog hoop op die “ene bal die goed valt”. 5 minuten blessuretijd, daar moet het dan maar ergens gebeuren. Maar voordat dit slotoffensief ingezet kan worden, schiet VVV zich in eigen voet. De vrijstaande Sem Dirks brengt zichzelf dusdanig in de problemen dat hij de bal verliest aan een jagende tegenstander. Deze verovert de bal, en kan daarna rechtstreeks naar het doel van VVV opstomen. 0-2, wedstrijd afgelopen.

We verplaatsen ons weer naar ‘Beej Jan’. Daar staat ondanks de 0-2 nederlaag het feestje dat gaat volgen nog in de kinderschoenen. Maar dat gaat niet lang duren. Onder aanvoering van de dienstdoende DJ (Maurice Fermont, die gast was TOP), wordt het een meer dan 2 uur durend feest op het terras van het fancafé. Binnen werken de vrijwilligers zich uit de naad om de eerste vloedgolf van supporters te voorzien van hun eerste drankjes, en achter op het terras worden er prima hamburgers gebakken. Het overgrote deel van die hamburgers gaat trouwens gratis over de toonbank. Leden van supportersvereninging d’n twellefde man konden een hamburger ophalen zonder te betalen. Geslaagde actie. Om 21:00 uur sluiten de deuren van het fancafé uiteindelijk en eindigt de rit die voor sommigen al om 12:00 begon. Naar huis toe? Nee, na de inzet in het fancafé gaan we zelf nog even genieten. Wat is het lekker om na 9 uur bezig te zijn geweest, even op een stoel te gaan zitten. Daar waar enkele anderen (begrijpelijk) uitgeteld zijn, gaan wij nog even zelf een biertje drinken, napraten, maar vooral ook nagenieten van deze dag. Ook deze vrijwilligers hebben gisteravond weer een topprestatie neergezet, zodat iedereen een geweldige avond kon hebben.

Op naar de volgende wedstrijd maar weer. Den Bosch uit.

Club van 50

VOORDELEN LIDMAATSCHAP:

  • 10 procent korting op merchandisingartikelen in het FanCentre (Fanshop), met uitzondering van 'Masita' wedstrijdkleding
  • Een jaarlijkse feestavond
  • Altijd tegen kostprijs (minimaal € 5,- korting!) met de bus mee naar uitwedstrijden
  • Toegang tot de door de Fanclub georganiseerde activiteiten