Vvvdenbosch

VVV - Den Bosch

Voorspel – middenstuk – hoogtepunt.

Met een afwijkend voorspel richting de wedstrijd (het gaat immers vooral over de maatregelen rondom de wedstrijd tegen Volendam, die een week later gespeeld wordt), wordt er toegewerkt naar een potje voetbal tegen Den Bosch. Zelfs BN-er Jan(tje) Smit meent een duit

in de zak te moeten doen. Het zorgt in elk geval voor de nodige meningen (welcome #socialmedia), en het eerste windje dat wat passie aanwakkert is geboren. Op weg naar De Koel, en ik merk dat dit al met de nodige opgebouwde spanning gepaard gaat, niet alleen bij mezelf.

Gelukkig kom je rondom zo’n voetbalwedstrijd de nodige mensen met dezelfde mindset tegen, en snel merk je dat de positieve energie alweer rond zoemt. Wat biertjes erin ‘Beej Jan’, en de wedstrijd-buzz begint alweer te leven.

We betreden redelijk laat het stadion, en ondervinden bij het afdalen van de trap het nadeel van een uitvak dat hoger gelegen is dan de rest. Op de plek waar ik me nu bevind, overstemt het geluid van het uitvak alles. Gelukkig weet ik dat dat even later snel zal veranderen.

--

Middenstuk (oftwel: ’n bietje aandouwe)

Op O gaan ze de laatste tijd immers flink tekeer. En wat de mannen daar doen spreekt zich rond. Positiviteit, feest, sfeer. Daar gaat aantrekkingskracht vanuit. Het is zo druk, we kunnen niet meer op ons eigen plekje. Mede omdat er, op de O-tribune een beugel geplaatst is waar de trom aan kan hangen. Uitgangspunt daarvan is om zo centraler te staan, en er mede zo door te zorgen dat er nog meer onderlinge binding op de tribunes ontstaat tussen diverse groepen. Die mogen we alvast afvinken; missie geslaagd. De wedstrijd begint, en de opgebouwde spanning van de afgelopen week,

wordt op O goed omgezet naar een geweldige sfeer. Het windje is een lichte storm geworden. Op het veld heeft VVV inmiddels grotendeels de overhand, maar net als in de voorgaande wedstrijden blijkt het lastig om echte kansen te creeëren. Links en rechts worden er wat spelde-prikjes uitgedeeld onder de noemer: schot hier, voorzet daar. De eerste echte kans is er als Zima een bal wegstompt en deze van net buiten de 16 weer terugkomt richting leeg doel. Deze bal zeilt gelukkig over.

We moeten tot vlak voor rust wachten tot er serieus doelgevaar is. Een van de vele hoekschoppen (daar mag wat meer gevaar vanuit gaan), Bastiaans knalt van dichtbij op het doel, maar (ere wie ere toekomt), een fantastisch reflex van de doelman van Den Bosch voorkomt de voorsprong voor de Venlonaren. Uit de tegenaanval zijn het de Boschenaren die bijna de eerste goal van de avond maken. Ook zij weten deze mogelijkheid niet te benutten, en de ruststand is dan ook logischerwijs 0-0.

Meest opvallende speler in de eerste helft is Calle Johansson, die in zijn eerste basisplek indruk maakt met zijn inzet en gemaakte meters, en overal aanspeelbaar lijkt.

Na rust neemt VVV meer en meer het initiatief. Wederom een overwicht zonder grote doelkansen. Luhukay brengt Sorga, en snel genoeg is een van zijn eerste balcontacten bijna een doelpunt. VVV begint te drukken en de 1-0 hangt in de lucht. Er wordt vaker vroeg gestoord, en de tegenstander heeft hier de nodige moeite mee. Tot de 67e minuut. De voorwaartsen van VVV zetten weer druk op de verdedigers, maar ditmaal is de aansluiting vanuit het middenveld niet optimaal. Een simpele bal naar het middenveld zorgt ervoor dat Den Bosch zich uit deze situatie kan spelen. Daarna volgt een counter uit het boekje. Met enkele snelle passes duikt men op voor Doelman Zima. Een hard schot in de korte hoek volgt, en Zima lijkt een schot in de lange hoek te verwachten, 0-1.

Dompertje, maar niet voor de supporters op de tribune. Daar wordt nog even een tandje bijgezet na de achterstand.

--

Hoogtepunt

Ondanks de achterstand, begint de lichte storm die daar al de hele wedstrijd woedt, zwaardere windkrachtvormen aan te nemen. Vanuit de O-tribune probeert men het team op te zwepen naar een eindspurt. Johansson zal dit niet meer meemaken, de moegestreden speler is ‘op’. Met Wassim Essanoussi als verse kracht, gaat VVV op jacht naar punten. De druk op het Bossche doel houdt aan, en vlak voor tijd is er loon naar werken. Roemer, die inmiddels al een tijdje op de linkerflank te vinden is, krult de bal op prachtige wijze in de bovenhoek. 1-1. De Koel ontploft, en om in lijn te blijven met de voorgaande weers-vergelijkingen: “O” gaat op orkaanstand. De sfeer is ongekend massaal en hard. We zijn er nog niet. Je voelt dat er ondanks die paar minuten die er nog zijn, er meer in zit. Hoe hard kan een orkaan eigenlijk gaan? Kan dat nog harder?

Ja dat kan. Met een beetje ondersteuning vanuit het veld, waar Brian Koglin denkt: laat ik maar eens een vrije trap in het doel krullen. Keeper staat aan de grond genageld 2-1. Bierdouche, shirtjes vliegen, mensen springen en rollen over de tribune. Het hoogtepunt is bereikt: EXTASE

Nu nog even wachten op het eindsignaal van scheidsrechter Blom, (die trouwens ook een potje op eerste-divisie nivo was het fluiten). Even een vrije trap rond het strafschopgebied overleven, en het fluitsignaal zorgt ervoor dat er nog een juichmoment achteraan komt.

Op het veld is de wedstrijd voorbij. Op de tribune gaat het feest nog even door. Ook de spelers doen een duit in het zakje. Net als in Dordrecht weten de spelers het ritmisch geklap van de tribunes over te nemen en vormen zo een geheel met de supporters. #samenVVV

Nog ff samen de HUMBA, ingezet door doelpuntenmaker Roemer, en we kunnen bij gaan komen van deze knotsgekke eindfase. Je kunt ervan vinden wat je wil. Inzet op het veld weer top, maar het moet toch heerlijk voetballen zijn, als je ook bij een achterstand zo’n support krijgt.

Ons hoogtepunt is geweest. Sommigen roken dan een sigaretje, wij gaan nog een biertje drinken ‘Beej Jan’, daar is het met deze temperaturen nog goed toeven. De positieve buzz is hier in elk geval nog steeds aanwezig. Met wie je ook praat, beleving op het veld en beleving op de tribunes hebben grote indruk gemaakt, en zowat iedereen waar ik mee gesproken heb, heeft wel een filmpje van de hossende massa op O, vanuit zijn eigen plekje in het stadion. Sluitingstijd is het einde van deze geweldige avond. Dat smaakt naar meer, dus op naar de volgende wedstrijd.

Club van 50

VOORDELEN LIDMAATSCHAP:

  • 10 procent korting op merchandisingartikelen in het FanCentre (Fanshop), met uitzondering van 'Masita' wedstrijdkleding
  • Een jaarlijkse feestavond
  • Altijd tegen kostprijs (minimaal € 5,- korting!) met de bus mee naar uitwedstrijden
  • Toegang tot de door de Fanclub georganiseerde activiteiten