Nick

VVV - De Graafschap

Man overleden na auto-ongeval, een terloops bericht dat deze week voorbij kwam op diverse nieuwspaginga’s. Je leest het en gaat verder met je dagelijkse beslommeringen.

De voorbereidingen op de wedstrijd staan weer voor de deur. Meestal betekent dat veel app-verkeer, en allerlei zaken proberen te regelen. Zo ook, als een groep supporters een spandoek wil maken voor een, veel te jong (32 jaar), overleden supporter van De Graafschap. Snel wordt door deze mannen de dag voor de wedstrijd nog snel vanalles geregeld. Hoe dit uitpakt tijdens de wedstrijd, bezorgt stadion De Koel zwaar kippevel. Vanuit beide zijdes in het stadion wordt hier in de 32e minuut bij stilgestaan. Het gezang verstomd, en het gastenvak kleurt rood. Een doek met de tekst ‘De club van zijn leven! Rust zacht Nick’ gaat omhoog, en honderden kleine lichtjes/fakkeltjes lichten op. Een indrukwekkend eerbetoon. Aan de overzijde (de O-tribune) komt een doek met de tekst ‘Nick, superboer Veur Altied’ tevoorschijn. En hier copiert men de fakkeltjes van de overzijde met de verlichting van de telefoons. Een prachtig eerbetoon voor een supporter die veel te vroeg het speelveld heeft moeten verlaten. Later als ik thuis ben, krijg ik het verhaal te horen van het ongeluk van afgelopen week, en komt het berichtje dat ik gelezen heb afgelopen week weer naar boven. Hoe makkelijk lees je zoiets en ga je weer verder, zonder de impact voor iedereen die nauwe banden heeft met het slachtoffer te vergeten. Geniet zolang je kunt. Dit voorval laat weer zien, dat het ook zomaar ineens en onverwachts voorbij kan zijn.

En genieten (of lijden) rondom een voetbalwedstrijd is het wekelijks terugkerend ritueel in het leven van een voetbalsupporter. Dat was in dit geval dus al enkele uren eerder gestart. Het ontmoetingspunt voor velen voor de wedstrijd is fancafe ‘Beej Jan’, en daar begint de eerste verbinding tussen supporters al. Op de tribune zoeken we ons plekje, en we maken ons weer op voor een mooie wedstrijd tegen De Graafschap, de ploeg die de laatste twee seizoenen op zeer pijnlijke wijze naast promotie gegrepen heeft. Er wordt afscheid genomen van oud-VVV-er Jonathan Opoku. De speler die de voorbije jaren toch zijn bijdrage heeft geleverd aan de successen van VVV-Venlo, zit daar te verpieteren op de bank. Wellicht eens interessant voor Stan om zijn telefoonnummer eens naar boven te toveren en een telefoontje naar Zutphen te plegen (?). Maar ook onze captain Danny Post werd geeerd voor zijn 250e wedstrijd. Hulde voor onze aanvoerder. Door een foutje in de communicatie, gaat een mooie actie verloren (volgens deze informatie zou Danny zijn 250e immers over 5 wedstrijden spelen… play-off duels vergeten te tellen)…. Dat maken we later nog wel een keertje goed.

De wedstrijd dan. VVV doet het eerste deel goed mee, is veel op de helft van de tegenstander te vinden. Wat een verschil weer met vorige week in de uitwedstrijd tegen Excelsior. Het euvel dat zich de laatste weken echter voordoet (behalve in het duel met MVV), blijft deze ploeg aanvallend echter parten spelen; er wordt te weinig (tot niets) gecreeerd indien VVV zich op dat deel van het speelveld bevindt. De eerste echte kans is dan ook voor De Graafschap. Zima treedt weer eens reddend op. In het laatste deel van de eerste helft wordt het doel van VVV met enige regelmaat onder vuur genomen. Dat wil niet altijd zeggen dat Zima actie hoeft te ondernemen, want net als in de thuiswedstrijd tegen NAC, gooien de Venlonaren zich met alles wat ze hebben zich in de baan van de diverse schoten. Gedurende de eerste helft (en dat zal zich in de tweede helft helaas voortzetten), wordt wederom nog een ander manco zichtbaar. Het nemen van hoekschoppen en vrije trappen is iets om aan te werken. Voor het doel komt er (voor zover ik het me kan herinneren) geen enkele van deze ballen. Het lukt de Venlonaren niet om de bal voorbij de eerst gepositioneerde verdediger te krijgen, die telkenmale de bal al onderschept voordat het gevaarlijk kan worden. ruststand 0-0. Enige wapenfeit van de Venlonaren is een afstandschot van De Boer waarop doelman Jurjus zijn kunsten moest etaleren.

Na rust gaat het snel fout, een verkeerde inspeelpass levert binnen de minuut al direkt een enorme kans voor De Graafschap op. Deze wordt echter niet benut. Dit zou een waarschuwingsmomentje zijn, echter in de tweede helft zou dit nog wel een staartje krijgen. Maar voordat we zover zijn, valt me recht voor me iets op (nee het is niet de 90-minuten rookbom naast me). Ik spot biergooiers categorie 2 voor me. Voor wie niet weet wat een categorie2 biergooier is, bij deze een korte verwijzing naar een eerder geschreven verhaal: https://fanclub-vvv.nl/nieuws/vvv-helmond-sport Ik zal het nog even toelichten. Categorie 2 biergooier - iemand die wel bier koopt, maar dat schijnbaar doet om te kunnen laten zien dat ze bier drinken (voor zover je het drinken kan noemen). Ze lusten het schijnbaar niet, en maken dus gebruik van momenten (zoals een doelpunt) om de beker te kunnen legen. Ik sta op het punt om een foto van het biertje voor me te nemen. We zitten in minuut 54 (9 minuten na de pauze, waar het bier gekocht is). Ondanks dat er toch al een dikke vinger uit de plastic beker is (gedronken, of gewoon het verdwijnen van de bierkraag?), vind ik het nog iets te vroeg om de foto te knippen. Ik wacht nog even….. nooit moeten doen enkele minuten later scoort Sven Braken de gelijkmaker, en ja hoor…………. Daar gaat die beker………..Damn, toch maar die foto geknipt, gewoon om mijn gelijk te bewijzen. Hoe dan ook, mijn advies: koop gewoon lekker een colaatje. De stand is inmiddels 1-1, omdat 5 minuten voor dit doelpunt De Graafschap al op 0-1 gekomen was. Drie maal is scheepsrecht. Ik verwees al na de eerste minuut waar een verkeerde inspeelpass al direkt een grote kans opleverde. Dat gebeurde in het eerste kwartier nog 2x. de derde keer is het Giovanni Korte die dat afstrafte.

VVV dus inmidels op 1-1. De wedstrijd is qua amusementsfactor in elk geval gestegen na beide doelpunten. En lang laat de volgende treffer niet op zich wachten. VVV krijgt de bal niet weg uit het strafschopgebied en in de drukte is daar ineens een uithaal. 1-2. VVV lijkt even later de gelijkmaker te produceren. Een schot… hands…. Niet gefloten, een omhaal van vlak voor het doel van Braken, recht in de handen van Jurjus…… wordt er nog gefloten voor die handsbal??? Nee dus. VVV probeert nog, en De Graafschap krijgt nog een enorme counterkans om er 1-3 van te maken. Gescoord wordt er niet meer, eindstand 1-2. De ongeslagen reeks in thuiswedstrijden is voorbij. Dan maar naar het fancafe. Daar is het feest tot in de kleine uurtjes. Het terras staat bomvol en feest-DJ Mike houdt de stemming er goed in. En zo hoort het, een nederlaag hoeft niet voor een zure avond te zorgen. We zijn immers VVV, waar normaliter vaker verloren wordt dan gewonnen.

Op naar een druk weekje (NAC Beker en FC Emmen uit).

Club van 50

VOORDELEN LIDMAATSCHAP:

  • 10 procent korting op merchandisingartikelen in het FanCentre (Fanshop), met uitzondering van 'Masita' wedstrijdkleding
  • Een jaarlijkse feestavond
  • Altijd tegen kostprijs (minimaal € 5,- korting!) met de bus mee naar uitwedstrijden
  • Toegang tot de door de Fanclub georganiseerde activiteiten