Jos

PEC Zwolle - VVV

Na een bewogen week, waarin Trainer Hans de Koning ontslagen werd, en er vanaf woensdag een nieuwe trainer in De Koel werkzaam was, moest VVV in het weekend aantreden tegen een andere laagvlieger (PEC Zwolle). Ook nu is er weer een supporters-actie die het team een hart onder de riem moet steken in de aanloop naar deze wedstrijd. Bij de laatste training staan de supportersgroepen YBF en LV bovenaan d’n berg om hun ploeg aan te moedigen. Aan de supporters ligt het in elk geval niet. Zij hebben de laatste weken bewezen dat Covid-19 ze niet tegenhoud om de ploeg te steunen.

De nieuwe trainer is Jos Luhukay. Als oud speler en Venlonaar wiens trainerscarriëre zich vooral (en ook succesvol) in Duitsland afspeelde, was het een naam die veelal genoemd werd in het geruchtencircuit. De nieuwe trainer mocht in enkele dagen zijn gehavende ploeg inventariseren, en met die beperkingen een strijdplan opstellen. In de aanloop naar de wedstrijd duikt de naam van Schmidt (die al tijden afgeschreven lijkt) weer op, en lijken (aldus de geruchten), de vleugels te zijn voor John en Roemer. Waar velen dus een verrassende basis-elf verwachten, is de verassing vooral dat dat niet gebeurd. De strijdwijze is wel anders. VVV speelt 5-3-2 met 3 centrale verdedigers, en voorop Vito en Giakoumakis. De eerste bal naar voren levert direkt een kans op. Overtreding en vrije trap voor VVV. Vito neemt het doel onder vuur, en via de vingertoppen van de doelman gaat de bal op de lat. Dat zou een prima opsteker geweest zijn voor de Venlose ploeg om een keer snel op voorsprong te komen. Daarna wordt het snel duidelijk hoe de verhoudingen op het veld liggen. Ondanks dat Zwolle de bal wat makkelijker rond laat gaan, en VVV daar met enige regelmaat wat meer moeite mee heeft, ontspint zich een ‘aparte’ wedstrijd. Voetballend mist VVV duidelijk Machach en Donis op het middenveld, maar ondanks dat is het VVV dat de beste kansen krijgt in de eerste helft. Vito mag alleen op doelman Mous af, maar heeft een balbehandeling teveel nodig voordat hij tot een schot komt. Giakoumakis krijgt een enorme kans om de bal vrij in te koppen, maar raakt de bal met de zijkant van het hoofd. Dat had er zeker een moeten zijn. Guwara komt nog een keer goed door, maar het schot wat hij in gedachte heeft komt er niet omdat de bal niet goed geraakt wordt. Vlak voor rust is het nog een keer Pachonik die er op rechts vandoor gaat. Zijn schot eindigt in de handen van de Zwolse keeper. Tussendoor zijn er eigenlijk alleen maar wat afstandsschoten van PEC te noteren, waar Kirschbaum op zijn plek staat.

VVV geeft dus eigenlijk niets weg, en had eigenlijk op voorsprong moeten staan.

Na rust brengt Zwolle met wissels en omzettingen wat verbeteringen in het spel, desondanks speelt zich in het begin nog hetzelfde spelbeeld af. Met dat verschil dat VVV zich geen kansen meer weet te creëeren. Je voelt gewoon aankomen dat er dadelijk ineens een kans uit het niets komt en we achter staan. Pherai is er dichtbij na een rush recht door het midden. Gehinderd door Gelmi mist zijn schot richting. Zwolle speelt een tempo hoger met de wisselingen. VVV kan hier met wissels in elk geval niet op reageren en moet vertrouwen op de spelers die in het veld staan. De muur van de eerste helft laat in elk geval af en toe wat gaatjes vallen. En dat er voor rust niet gescoord is gaat VVV opbreken. Zwolle scoort de 1-0. Hoe verder? Gaat Luhukay ingrijpen? En met wie. De bank is niet zo vol bezet. Voordat de keuze nodig is, heeft VVV echter alweer de stand gelijk getrokken. Een echte scrimmage voor het doel van Zwolle na een prima hoekschop, zorgt voor een opeenvolging van momenten. Het lijkt al eerst of Giakoumakis vastgehouden wordt, maar daarachter krijgt Danny Post de bal op zijn hoofd. De bal gaat recht op de keeper af, bal los…… via via komt de bal bij Gelmi terecht die de bal hard in de touwen jaagt. 1-1. VVV mag weer op een puntje hopen, maar even later zien we toch wat deja-vu momentjes die de 2-1 van Zwolle inleiden. En terugspeelbal op Kirschbaum, die de bal (net als vorige week) niet goed raakt. Hij komt zelfs ergens ongeveer op dezelfde plek uit als vorige week. Toen mocht Seuntjes ongehinderd de 2-1 binnenschieten. Nu is er wat meer weerstand op de terugkerende bal, echter deja-vu’tje nummer 2 komt eraan. Christian Kum veroorzaakt een penalty. Laten we vooropstellen een zeer ongelukkige, maar je brengt jezelf in die situatie. Buiten het strafschopgebied wordt de speler nog vastgehouden, vervolgens probeert hij de voor hem snijdende aanvaller te ontwijken. Dat lukt niet. We komen er nog mee weg, maar daar is ie weer; die vervloekte VAR.

Hoe ongelukkig ook (intentie is geen reden om een penalty wel of niet te geven), helaas terecht. VVV dat voor deze goal alweer een speler uit zag vallen met een blessure (Post), tracht met Arias nog wat te forceren, maar het lukt VVV wederom niet met kick en rush voetbal om (al is het maar met het nodige geluk) iets af te dwingen. De ballen komen er gewoon niet. Een zeer ongelukkige nederlaag gezien de kansen in de eerste helft.

Deze nederlaag maakt in elk geval twee dingen duidelijk; VVV zit in de hoek waar de klappen vallen, en de selectie is te smal om dit grote aantal geblesseerden op te vangen.

Nu hebben de geblesseerde spelers 2 weken om te herstellen (is dat genoeg….?), en is het hopen dat Giakoumakis in de drie wedstrijden, die hij mogelijk voor Griekenland gaat spelen, niet geblesseerd raakt.

#HomeDaysVenlo

Club van 50

VOORDELEN LIDMAATSCHAP:

  • 10 procent korting op merchandisingartikelen in het FanCentre (Fanshop), met uitzondering van 'Masita' wedstrijdkleding
  • Een jaarlijkse feestavond
  • Altijd tegen kostprijs (minimaal € 5,- korting!) met de bus mee naar uitwedstrijden
  • Toegang tot de door de Fanclub georganiseerde activiteiten