Groningen

Groningen - VVV

Prachtige Awayday, of gewoon knettergek dat we deze trip van 2x 270 km aangaan. Laten we het maar op het eerste houden. Lange trip, niet alleen qua kilometers, maar ook qua tijd. We vertrekken dan ook al op 16:00!!! uur. Dat zit natuurlijk vervelend voor veel mensen met werk en eten om op tijd aanwezig te zijn bij De Koel. Daarom begint voor ons de dag al wat vroeger. Rond half 1, gaan we broodjes en beleg scoren bij de plaatselijke Jumbo, na het rekje leeg gerroofd te hebben, hebben we er zo’n 60. Dat zijn er niet genoeg. Dus nog even naar een volgende Jumbo. Daar scoren we er nog zo’n 40, en kunnen we aan de slag, om ervoor te zorgen dat de supporters die met de bus gaan en die zich hebben moeten haasten om op dit tijdstip bij het stadion te zijn, toch nog iets te eten hebben. Aangezien de bus vol zit (!!), worden dat dus 100 broodjes smeren, en drie kwartier later hebben we ze allemaal klaar en ingepakt. Nog even rustig zitten en vervolgens zelf vergeten om nog iets te eten (gelukkig hebben we die broodjes nog). Bij De Koel staan de eersten al te wachten.

Even later komt Jos met de overige catering. De bus wordt flink volgepropt, 16:00 uur en we kunnen bijna vertrekken. We rollen al, als Lilian ook nog eens aan komt zetten. Just in Time. We stoppen nog even en we zijn compleet. Wonderbaarlijk gaat de heenreis prima. Geen enkel oponthoud, en een prima buschauffeur/chauffeuse die ons overal soepel door het verkeer loodst. (die mag vaker rijden). We stoppen halverwege voor een kleine Pi(t)sstop en om drinken van onder in de bus naar boven te zetten. Toevallig stoppen op deze plek ook nog wat andere VVV supporters in mini-busjes (mag dat wel….) Helaas zijn we drukker bezig met zeiken dan andere zaken, en nadat we weer op Lilian moesten wachten, blijken we vergeten te zijn om het drinken onder uit de bus te pakken. Dan nog maar een keertje stoppen. Nu een echte pitstop, en het is duidelijk dat Manuel, net als de monteurs van Red-Bull Racing, dit op wereldklasse niveau kan. Binnen no-time rolt de bus alweer van de volgende parkeerplaats. We hadden ook nog twee DVD’s meegenomen voor de heen- en terugreis, maar dit blijkt voor de heenweg nog niet nodig. Iedereen is druk bezig met praten, en na twee uur heeft Michiel ook eindelijk alle voorspellingen van de voetbal poule opgeschreven.

Voordat we het weten, zijn we al bijna in Groningen. Bij aankomst worden we prima ontvangen. Even met zijn drieën naar het supportershome van Groningen. De rest gaat al naar binnen. Ook hier worden we weer prima ontvangen, en bespreken natuurlijk weer allerlei supporterszaken onder het genot van een biertje (en een heerlijke gehaktbal). Adrie Poldervaart, voormalig assistent-trainer bij Groningen, en huidig assistent van Danny Buys bij Fortuna, schuift ook nog even aan. De twee gloryhunters bij me gaan er even mee op de foto. De aanstaande trip van Groningen naar MVV komt ter sprake (verplichte bus-combi omdat er meer dan 200 supporters gaan), en natuurlijk ook de voorvallen in Kerkrade…. Laten we het maar weer snel over voetbal hebben. We worden teruggebracht naar het uitvak en daar staan alle supporters die inmiddels aangekomen zijn met de auto, nog in de rij voor de poortjes. Wat is er aan de hand? De kaartjes voor om te wisselen waren er nog niet… verkeerd gereden… dat kan gebeuren. Maar dan nog. Je laat die mensen toch gewoon naar binnen. Daar staat toch niemand die zomaar bedenkt: ik ga zonder kaartje naar Groningen, en daarbij; ze kunnen toch de omwisselbiljetten laten zien. Regeltjesneukers. In elk geval zijn de tickets er nu, en zoals gezegd, iedereen staat voor de poortjes die toegang geven tot het stadion. Lange rij…. Heej, ze staan allemaal voor dezelfde twee poortjes…. Maar er zijn er drie… zal het dan…. We proberen het gewoon en (sorry), we gaan gewoon in rij drie… en ja hoor, het poortje gaat open en we gaan naar binnen (stelletje aso’s die we zijn). Door de tunnel en dan beginnen aan ‘the climb’ om bij het uitvak te komen #workout.

Eenmaal binnen blijft dit toch een prachtig stadion. Ook dit zal voor een club als Groningen in de eerste divisie de nodige kosten meebrengen die niet in verhouding staan tot de inkomsten op dit niveau. Voor hun dus te hopen dat ze niet te lang in de eerste divisie spelen. Wellicht dat daarom de ticketprijs voor deze wedstrijd 9 euro is ipv de gebruikelijke 6 in de KKD. Mooi dat VVV de meerprijs niet doorberekend aan de supporters, en de kaartjes gewoon voor 6 euro verkoopt. Ik ga er dan ook vanuit dat VVV de tickets voor de thuiswedstrijd op dezelfde prijs gaat zetten. Het stadion bevat veel lege plekken, behalve de Noordtribune, die zit helemaal vol, en gaat ook zo’n 90 minuten tekeer. Het is koud, maar bij Groningen wordt je altijd wel prima ontvangen. De ontvangstposter is een beetje oud (Lennart Thy), maar de regelmatig terugkerende rondes met bitterballen op de tribune maken dat weer ruimschoots goed, temeer daar het langzaam toch wat kouder begint te worden. Ik twitter nog een laatste berichtje voor de telefoon in de pocket gaat, en op dat moment komen we ineens op voorsprong. Simon op de paal, de rebound voor Kosidis. Hopsakee, het begin is goed. Daar blijft het ook wel zo’n beetje bij. Ruststand 0-1

We weten wat er komen gaat na rust. Groningen gaat stormen, en zo is het ook. VVV komt op alle fronten tekort en wordt overal op het veld afgetroefd op inzet en voetballend vermogen. VVV komt er niet meer uit. Hoe ga je dit doorbreken? Tempo uit het spel halen en voorkomen dat er voor je goal gekke dingen gebeuren, want zolang dit gebeurd, blijft men geloven in zijn kansen, niet alleen op het veld, maar vooral ook op de tribunes, die op deze manier het elftal op blijven zwepen om door te gaan. Beide zaken lukken niet, en nog erger, VVV zorgt met enkele balverlies momenten in de eigen verdediging, dat juist dat gebeurd wat je wil voorkomen. Het stadion kolkt bij elke halve kans, VVV komt aanvallend totaal niet meer aan te pas, en zwijnt enkele momenten voor het eigen doel. Desondanks leven we nog en is het inmiddels al minuut 70. Een twijfelachtige overtreding levert de (verdiende) gelijkmaker op. Randje 16 en vanuit het uitvak zie je gewoon een rechte lijn naar het doel. We geven het al aan, en zelfs al is het de hoek van de keeper. Dit lijkt me niet de meest logische manier om een muur op te zetten. Dit is wel heel dichtbij om zo een vrije schotkans te geven. Sedlacek gaat daar nog even staan, maar even later stapt ie toch weer opzij en opent de deur weer wagenwijd. En wat we dan in het uitvak al aan zien komen, zo gaat het dan helaas ook. De bal gaat er daar in waar we voorspelden. En ja, hij gaat er prima in, maar zo neerzetten, dat kan toch niet. VVV is de spreekwoordelijke aangeslagen boxer, en even later is het al 2-1. Enige voordeel dat daar waarschijnlijk uit voort gaat komen; ze zijn uitgeraasd. En zo is het ook. VVV komt ietsje meer aan de bal, maar ook nu totaal niet dreigend. Tot een enkel moment waarbij (ik dacht Levi) de bal nog door de benen van de keeper schiet en hij via via toch uit het doel blijft. Meer was het ook niet. Zelfs pompen en verzuipen is vandaag niet aan VVV besteed. Tekenend daarvoor was een vrije trap in de slotminuten van het duel. Iedereen naar voren, bal erin pompen zou je denken. Maar zelfs dat lukte (op een uitermate knullige manier) nog niet eens vandaag. Verdiende nederlaag.

Terug naar Venlo. Allereerst de uitslag van het voorspellen van de uitslag van de wedstrijd. Er zijn 4 winnaars, ik ben er geen van. Schijnbaar toch beter in voorspel dan voorspellen……. Op de terugweg dan de Grote Vincent Huizinga quiz. Tegen de tijd dat die voorbij is, zitten we al bij Nijmegen. Prima awayday. Voor 15 euro naar Groningen, inclusief entreeticket, broodjes, quiz en (vieze) praat. Daar kunnen we trots op zijn. Bedankje aan VVV voor het handhaven van de ticketprijs en de 25 euro fanshop tegoed als prijs voor de Quiz.

Volgende halte; Dordrecht thuis. Na drie nederlagen zijn de punten nodig om de aansluiting met de bovenste acht te behouden.

Club van 50

VOORDELEN LIDMAATSCHAP:

  • 10 procent korting op merchandisingartikelen in het FanCentre (Fanshop), met uitzondering van 'Masita' wedstrijdkleding
  • Een jaarlijkse feestavond
  • Altijd tegen kostprijs (minimaal € 5,- korting!) met de bus mee naar uitwedstrijden
  • Toegang tot de door de Fanclub georganiseerde activiteiten